Renare mattor hos en proffsig mattvätt

18 maj 2021 jonas olsson

editorial

Rödvinsfläckar från stojiga fester, barn som spillt glass eller någon matfläck från en romantisk middag i köket. Fläckar behöver inte nödvändigtvis bara vara dåliga, utan kan också vara minnen från kära stunder man haft. 

Samtidigt är fläckiga mattor inte det roligaste att dras med i hemmet, och dessutom något som drar ned helhetsintrycket av inredningen. Att lämna in sina mattor på mattvätt någon gång ibland kan göra underverk för känslan i hela hemmet

Hur en matta ska tvättas beror på vilket material den är tillverkad i samt hur den är vävd eller knuten. En del mattor går utmärkt att tvätta hemma själv – exempelvis mindre trasmattor och badrumsmattor. Stora och mer exklusiva mattor behöver man däremot som regel lämna in till en professionell mattvätt. Både för att få ett riktigt bra resultat och för att inte riskera att förstöra dem med fel medel eller fel tvättteknik. 

 

 

Hur ofta behöver man tvätta en matta?

På denna fråga finns förstås inget entydigt svar utan det kan se väldigt olika ut. Somliga föredrar att lämna in sina mattor på mattvätt regelbundet en eller ett par gånger per år för att hålla dem fräscha. Oavsett om det finns synliga fläckar eller inte. Andra passar endast på att tvätta och rengöra mattorna först när det blir en fläck man inte får bort och som syns mycket. 

Värt att tänka på är att ordentlig mattvätt ofta ger mattorna längre livslängd. Smuts, damm, smulor och små partiklar som samlas i mattor kan göra färgerna solkiga och slita på materialet. Att tvätta sina mattor någon gång då och då gör att de håller sig fräscha längre. 

Vidare kan det också vara skillnad på hur en matta används. En badrumsmatta behöver som regel tvättas betydligt oftare än en finmatta i vardagsrummet. Detsamma gäller för köksmattor, vilka snabbt kan bli ganska fläckiga och solkiga. 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg