Riktskär och fällskär vid trädfällning
Att fälla träd på egen tomt är i de flesta fall tillåtet, med ett fåtal undantag kopplade till fridlysta arter och dylikt. Även om det är tillåtet så bör man dock vara väldigt försiktig eftersom det är mycket som kan gå fel.
Speciellt när det handlar om stora träd som växer nära byggnader bör man gå fram med yttersta försiktighet och allra helst ta in en arborist som sköter trädfällningen. Om du ändå vill göra arbetet själv, tänk på att använda korrekta tekniker såsom riktskär och fällskär.
Hur man sätter riktskäret vid trädfällning
Riktskär och fällskär är de tekniker du har att jobba med för att kontrollera hur du får en framgångsrik trädfällning. Riktskäret bestämmer åt vilket håll trädet kommer att falla. Detta ska vara så pass djupt att den så kallade brytmånen blir lång nog.
Är stammen rund så räcker det att riktskäret är 15 till 20 procent av trädets omkrets. Om man sågat rätt skapas en brytmån som sedan fungerar som ett gångjärn och styr trädet i den riktning man vill. Riktskäret består av ett överskär och ett underskär som möts på mitten och skapar ett större skär.
Fällskäret och själva trädfällningen
När riktskäret är korrekt satt så är det dags för fällskäret. Det är det stora skär som, när det är klart, får trädet att gå i marken. Är man en riktigt duktig arborist kan man med dessa tekniker fälla ett stort träd med mycket stor precision.
Det är inte ovanligt att stora träd måste fällas i tät bebyggelse. I största möjliga mån tar man ned ett sådant träd i sektioner. Antingen genom att klättra upp i trädet och såga av det bit för bit, eller med hjälp av en lift. Ibland är det dock bara fällning som fungerar och då är det yrkesskicklighet som krävs för att inte trädet ska braka in i någons tak.