Är du också tokig i hästar?

02 maj 2019 Leif Ericson

editorial

Högskolan i Dalarna har granskat hästnäringen i Sverige och presenterar studien i en rapport, som får många att tappa hakan. För om man lägger till den positiva spridningseffekten, så omsätter våra cirka 350 000 hästar hela 72 miljarder på ett år. Rapporten är från 2016, så omsättningen förväntas vara högre i dag. Du kan jämföra omsättningen med SAS som under samma period lyckades omsätta cirka 35 miljarder, alltså häften så mycket. Vi kan alltså konstatera att trots att hästen inte längre används som dragdjur, så har den stor betydelse för vår ekonomi och glädje.

För vi är glada för hästar och en del är extra glada för dem. Det är de spelare som troget satsar pengar på hästarna, i hopp om att vinna storkovan. Hela 16 miljarder kronor satsade vi svenskar på hästar i 2017 och 9 av dessa miljarder betalades tillbaka i form av vinster samtidigt som trav- och galoppsporten fick 2 miljarder av spelpengarna. Det är stor skillnad mot ridsporten som, i det här sammanhanget, nästan hankar sig fram.

Trots att det finns 100 000 travhästar i landet, så kan du inte bara åka till Solvalla, Åby eller Jägersro och be att få köra eller styra en travhäst. Och du får med garanti inte sätta dig på ryggen av en galopphäst. För det handlar om pengar när vi talar om trav- och galopp.

 

 

Vänder du dig i stället till en ridskola i Stockholm, Karlstad, Sundsvall, Kalmar eller någon annan stad i Sverige, så får du nästan genast lov att prova livet som ryttare. Det finns cirka 450 ridskolor spridda över landet, så du hittar säkert en i din närhet. På en ridskola samlas folk i alla åldrar och ridsporten är den sjätte största sporten i Sverige.

På ridskolan kan du träffa ett par av de cirka 170 hästraser som finns i världen. Det är vanligt att varje ridskola specialiserar sig på ett fåtal raser, men oavsett vilka raser man har på ridskolan, så är det hästar med tålamod och lugnt temperament, vilket man säger om alla kallblodshästar. Du kommer också att träffa på en häst som kallas ponny, men det innebär inte att det är en liten häst. Den ska bara vara under 148 cm i mankhöjd och är därför den vanligaste nybörjarhästen för ungdomar.

Börja med ett antal ridlektioner tills du blir van vid hästen – innan du köper dyra stövlar, byxor och annan utrustning. Hjälm, som är den viktigaste delen av utrustningen, kan ofta lånas. Redan efter den första lektionen kommer du säkert att i förtjusning säga, att ridning ”det är något i hästväg härligt” …

 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg