Bokbinderi – en utdöende konstform
I takt med teknikens framfart finns allt fler digitala eller tekniska alternativ till handbundna böcker. Det finns till och med ljudalternativ där läsaren förvandlas till en lyssnare. Men det är säkert många som håller med om att det är något särskilt med att hålla i en riktig bok. Det ger en känsla av tyngd och kvalitet som leder till att vi genast sätter ett större värde på den. Genom att binda en bok på traditionellt sätt får vi genast en produkt med ett högt värde, som blir mer personlig och förvandlas till ett konstverk, inte bara en text.
Bokbindningens historia
Bokbinderi är enkelt förklarat ett hantverk där man sammanför, oftast tryckta, ark till en bunden bok. Det är en ädel konstform som har en historia som härstammar ifrån före Kristus, det vill säga flera tusen år sedan, innan man ens skrev på papper. Bokbinderiet har under årens gång förändrats och förädlats flera gånger för att ta det format vi har idag.
Under mitten av 1800 talet började nästan alla böcker bindas maskinellt vilket är passande för stora upplagor men där man förlorar originaliteten av det konstverk ett traditionellt bokbindande har. En traditionell bokbindare utför alla moment själv, med allt ifrån falsningen, där arken viks till hälften i önskat format, till överklädning och ornering där man klär pärmarna och ryggens utsida med valt material samt trycker text på överklädnaden.
Vad kan en bokbindare erbjuda?
En bokbindare kan bland annat utföra följande arbete; binda ihop trådhäftade böcker, laga och restaurera trasiga böcker samt tillverka personliga gästböcker eller dagböcker.
Många bokbinderi har lång erfarenhet och har möjlighet att guida sina kunder i allt från materialval till utformning. En kvalitetsstämpel är om bokbinderiet är medlem i Bokbindarmästarföreningen och Bokbindare Gesällskapet. Ett exempel är Rybrants Bokbinderi som verkar i Stockholm, du hittar mer information här: http://rybrantsbokbinderi.se/