Handslag på heder och ära

03 april 2019 Leif Ericson

editorial

Tänka sig, att man förr i världen kunde ingå avtal med varandra genom ett handslag. Men så var det. Ett handslag var ett hedersbegrepp och faktiskt det enda giltiga när man handlade på marknader. Men handslaget gällde även när patron köpte upp skog. Man skakade hand när mjölnaren köpte korn till kvarnen, och när torparen sålde en bit jord.

Säkerheten med ett handslag var stor, kanske för stor. För när allt fler lurendrejare dök upp på marknader, där de även sålde stulna och gamla varor, uppstod en tveksamhet till själva handlaget. Hästskojaren, som försökte bli av med en gammal kricka, slängde hela tiden fram näven i hopp om att göra en affär. Det var början på slutet av handslag som bevis på heder och ära.

Hur många litar förresten i dag på en handslag, om det är en säljare av begagnade bilar som erbjudet det? I dag låter vi i stället en advokat utfärda ett avtal, där betingelserna för handeln tydligt framgår. Det skulle heller inte fungera med handslag när två företag fusionerar. Ja, till att börja med, men sedan utfärdas dokument efter dokument för att formalisera handeln.

Känner du din bror?

Någon har sagt ”ingen känner sin bror, förrän man har delat ett arv med honom”. Lite hårt och cyniskt, men så sant. Syskon kan stridas och vara osams i flera år över något som enkelt kunde ha lösts med ett testamente, gåvobrev eller avtal. Något en advokat enkelt klarar av. Inom en familj eller hel släkt kan man också högljut diskutera skilsmässa, underhåll, äktenskapsförord, vårdnad om barn och umgänge med barn. Det kan formaliseras med hjälp av en advokat.

Skulle du bli rykande ovän med grannen om något, kan frågan lösas civilrättsligt, och även här behöver du en advokat. Nu må man hoppas att du håller dig inom lagens gränser, men skulle du komma i klammeri med rättvisan så är det klokt att ha kontakt med en god jurist under hela processen.

 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg