Hur ska dina nya fönster se ut?

02 maj 2019 Leif Ericson

editorial

Om du som så många andra har vandrat i ruinerna av den italienska staden Pompeji, vid foten av vulkanen Vesuvius, så har du säkert sugit till dig lite om hur livet levdes i en romersk stad omkring tiden vid Jesus födelse. Staden begravdes fullständigt av aska vid ett vulkanutbrott 79 e.Kr. men stora delar av den har grävts ut. Den då cirka 500 år gamla staden var mycket modern med särskilda bussgator (!), badanläggningar, gatukök, bagare etc. Utgrävningarna har också visat att det fanns ett mycket rikt handelsliv med många hantverk, och några av dessa hantverkare har uppenbart tillverkat glas. För i Pompeji har man funnit bevis på att man använde fönsterglas.

Tidigare har man till fönster använt material som kunde släppa igenom ljus för att få in lite dagsljus i dåtidens bostäder. De första rutorna var gjutna av glas, men så småningom lärde man sig att blåsa glas – en konst vi använder oss av än i dag, dock inte vid tillverkning av fönsterglas. Glaset var inte så klart som det fönsterglas vi känner i dag utan i regel mer eller mindre färgat. Här i Sverige började man med det så kallade vita glaset (den klara varianten) först i mitten på 1800-talet.

I dag används gamla tekniker mest vid tillverkning till museer, men efterfrågas också av folk som renoverar gamla byggnader, där man strävar efter att få ett så ”originalt” utseende som möjligt på fönstren. De gamla teknikerna har annars ersatts av helt nya, och den vanligaste i dag är att tillverka floatglas. Det görs genom att glasmassan hälls ut på en bädd av smält tenn. Det ger ett rent glas utan bubblor och fel och som kan användas till moderna fönster.

Det finns i princip endast ett slags fönster och det kallar vi isolerglasfönster eller bara isolerruta. Det består av två eller flera glas som fogats ihop med tätslutande lister av metall eller kompositmaterial runt om, så att det bildas ett vakuum mellan glasen. Förseglingen gör att glasen kan fungera som isoleringsmaterial för att separera värme från kyla. Dessa isolerande glaspaket monteras i bågar av plast, trä eller metall – eller en kombination av de tre materialen.

Det finns en mängd fönstertillverkare i Sverige och det säljs dessutom en hel del importerade fönster, vilket ger dig stor valfrihet när du ska byta ut dina fönster eller beställa till ett nybygge. Du kan få nästan vilken storlek du vill och fönstren kan vara runda eller ha en tre-, fyr- fem-, eller sexkantig form. Det finns dock en standard som alla tillverkarna använder, nämligen ett modulmått. Om måttet är t.ex. M10 x 12, så passar fönstret i ett hål i väggen som är 100 x 120 cm. Hela fönstret med karm blir då 98 x 118 cm för man räknar med ett fogutrymme runt fönstret mot väggen på 10 mm hela vägen runt.

Så nu är frågan: hur ska dina nya fönster se ut?

 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg