Konsten bakom boken

29 mars 2019 Leif Ericson

editorial

Nästan alla har någon gång köpt bokpapper för att slå in en skolbok och på så sätt skydda den, så att även nästa årskull kan få glädje och användning av boken. Det är dock ytterst få av oss, som då tänker på hur stort arbete det egentligen är att tillverka en bok. Nu menas inte författarens omfattande arbete med idéer, manus och rättelser osv. innan materialet presenteras på ett förlag. Nej, det är själva boken det handlar om.

I dag är den mesta bokproduktionen fullständigt automatiserad och utförs av maskiner. Endast få steg i processen utförs manuellt. Så var det inte förr. Då var det ett bokbinderi som stod för produktion och band in böckerna för hand. De stora pappersarken veks fyra gånger till önskad sidformat, och det innebar att man kunde få 32 sidor per ark. Arken skulle sedan sorteras, läggas ihop, förses med försättspapper (till insidan av pärmarna), häftas ihop och skäras. Arbetet avslutades med att förse varje häfte med pärm. Skulle det vara riktigt fint kläddes pärmens utsida med skinn innan ryggen förseddes med en text, oftast titeln.

Bevara boken

När vi kanske får ärva gamla böcker, eller hittar på ett antikvariat, så händer det att böckerna har sett bättre dagar. Ryggen kan ha gått upp, pärmen är sliten eller delar av boken hänger inte riktigt fast i ryggen. Sådana problem kan lätt löses på ett bokbinderi, för det finns allt en del bokbindare kvar i Sverige. Även om de måste kämpa mot helautomatisk serieproduktion av böcker.

Ett av dessa är det 80 år gamla Rybrants Bokbinderi på Kungsholmen i Stockholm. Här binder man fortfarande in böcker, som kan förses med pappers- eller skinnomslag. Här kan du få hjälp med reparationer av olika slag, och här kan du binda in din förenings årsskrifter. Protokoll och tidskrifter kan också bindas in för att bättre stå emot tidens tand.

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg