Skolan är grunden för framtiden
Allt börjar med en bra lärare. Så lyder fackföreningen Lärarförbundets slogan och hänvisar till hur elevers kunskaper, självförtroende och omdöme blomstrar till följd av att gå i skolan och undervisas av lärare med rätt kompetens och rätt förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Den naturliga följden ska därefter bli ett i sin tur blomstrande samhälle när denna elevkompetens som förvärvats i skolan under ungdomen sätts i praktik i samband med att barnen växer upp och så småningom tar över i samhället. Skolans betydelse för våra ungdomar och i förlängningen vårt samhälles välfärd kan med andra ord inte uttryckas nog.
Lär sig för livet
I Sverige är skolan obligatorisk för alla barn fram till och med nionde klass. Det är detta som kallas för skolplikt och vårdnadshavare som inte fullgör barnens skolplikt kan riskera att straffas med vite. Däremot är gymnasieskolan helt frivillig, om än högst rekommenderad för att man ska ge sig själv förutsättningar att få ett liv man kan vara nöjd med i framtiden. Dessutom gör man som sagt hela samhället en tjänst genom att utbilda sig. Man lär sig inte för skolan utan för livet menade Seneca den yngre, och det är svårt att inte hålla med honom.
Gymnasiekompetens är en bra grund för vidare studier senare i livet.
Många valmöjligheter efter friskolereformen
Idag finns det en oas av valmöjligheter av skolor för Sveriges invånare. Sedan friskolereformen och det fria skolvalet infördes 1992 har det titt som tätt poppat upp nya skolor som konkurrerar om eleverna med de kommunala, inte sällan med någon särskild inriktning eller pedagogik. Numera är det till exempel bara att googla på “Skola flen” och få upp resultat på kristna friskolor i Flen utöver de vanliga kommunala. Det är bara ett av många exempel på vad det kan finnas för alternativa skolor för den som är intresserad.