Skyddsjakt av goda skäl

04 november 2019 jonas olsson

editorial

Björn, varg och annan storvilt är ofta det första många tänker på när ordet skyddsjakt kommer på tal. Men den vanligaste formen av skyddsjakt bedrivs faktiskt i tätbebyggda områden, och innefattar främst avlägsning av olika typer av skadedjur. Det rör sig ofta om råttor, fåglar, grävlingar och rävar som hamnat på villovägar och helt enkelt utgör risker för såväl sig själva som människor i området. Besväras ni av oönskade gäster i eller omkring er fastighet och önskar hjälp att bli av med dem? Inga problem. Det finns gott om företag som är riktiga experter på allt som rör skyddsjakt och som gör jobbet snabbt och smidigt.

 

Vad gäller vid skyddsjakt?

Skyddsjakt är reglerat i jaktlagen och det finns bestämmelser kring vilka kriterier som måste uppfyllas och vem som faktiskt får bedriva skyddsjakt. Det räcker alltså inte med att man upplever fågeln utanför köksfönstret som besvärlig i några dagar, utan problemet behöver vara mer omfattande än så. Störs man av ovälkommet djursällskap men har funderingar kring hur man ska göra eller vad som gäller, är det alltid bäst att kontakta kommunen eller Naturvårdsverket. De kan i sin tur hänvisa vidare till bolag som har tillstånd för skyddsjakt och som kan stå till tjänst. Skyddsjakt i Gislaved t.ex., hanteras av Gislaveds Fastighetstjänst, men via en snabb sökning på nätet kan du hitta vem som är rätt att kontakta just där du bor.

 

Undersök andra alternativ

Skyddsjakt kan bli en nödvändig åtgärd om problemet eskalerar och situationen blir ohållbar, men naturligtvis är det alltid bäst att först och främst försöka med andra alternativ. Hur ser det tex. ut med sophanteringen? Skulle den kunna förbättras eller flyttas för att se om problemet då försvinner? Undersök helt enkelt vad som skulle kunna ligga bakom de nya invånarnas besök och se om skyddsjakt kan undvikas genom att ändra på sådant. 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg