Tystnad – här sprängs

02 maj 2019 Leif Ericson

editorial

Eld i berget, ropade den erfarne och av ålder fårade bergsprängarbasen i gamla dagar. Det var ropet som varnade för att det snart skulle sprängas. Då visste alla att man skulle söka skydd och stoppa vadd i öronen för att bevara den lilla hörsel som fanns kvar efter flera år med sprängningar.

Visst hörs det fortfarande när sprängskottet går, men det dånar endast dovt när det är proffs som är i farten. Ofta väsnas borrmaskinerna betydligt mer än själva sprängningen. Sverige vilar till stora delar på klippgrund, och därför är det nödvändigt att spränga för att bygga nya hus, anlägga vägar, bygga tunnlar för vår trafik eller skapa båthamnar.

Den moderne bergsprängaren använder moderna hjälpmedel. Borta är den handstyrda, tryckluftsdrivna borren som krävde ett handfast grepp av borraren. Den maskinen har ersatts av smidiga borrvagnar på hjul eller larvfötter. Sprängskyddet av kasserade bildäck finns fortfarande men ersätts alltmer av moderna och lätthanterade material.

Stockholm är bergsprängarens stad

Tunnelbanan är endast ett exempel på bergsprängning i Stockholm. Vår huvudstad hade inte kunnat byggs om det inte var för duktiga bergsprängare som har skapat ett modernt tunnelsystem även för både bil- och tågtrafik. Man har bokstavligen sprängt fram ett nytt Stockholm.

I dag erbjuder bergsprängaren sprängning på land, under jord och under vatten. Även bergborrning och bergspräckning är bland de tjänster som tillhandahålls. Efter sprängning kan det vara nödvändigt att förstärka berget och det kan göras på många sätt, bland annat genom att fästa nät över den sargade bergväggen. Men ingen ansvarsfull sprängare lämnar ett område utan att först ha tagit bort allt löst bergmaterial eller att ha bultat fast osäkra block. Om du vill vara säker på att inga lösa stenar eller block ska ramla ner, kan hela bergväggen behandlas med sprutbetong. Det ger en slät och ren yta som sedan kan målas eller dekoreras eller bara låta den vara som den är.

Fler nyheter

02 oktober 2024

Bygga ridhus

06 september 2024

Grävarbeten i Arvika