Utan tak över huvudet
Uteliggarlivet är barskt, farligt och kan även vara förnedrande. Det är långt från den behagliga övernattningen med tält i en skogsdunge till uteliggarens natt. Och det kan inte på något sätt jämföras med fjällvandrarens övernattning i det fria. De flesta uteliggare har inget val, för de har inget hem eller ens en fast adress. Livet är en ständig vandring mellan olika härbärgen och ställen där man är välkommen att sova något sånär tryggt.
I den grupp man kallar uteliggare finns sådana som endast kortvarigt är utan tak över huvudet. Men annars räknar man med att det i Sverige finns fler än 33 000 personer som kan kallas hemlösa. Tack och lov är endast ett fåtal under 18 år. Det är socialstyrelsen som kommit fram till dessa siffror i april 2017. Gruppen har hemlöshet som gemensam nämnare, men det är stor skillnad mellan orsakerna till att man saknar bostad.
Det är också skillnad mellan orsakerna till hemlösheten från person till person i gruppen. Några är akut utan tak över huvudet, andra har kortvariga platser på institution eller stödboende och en tredje grupp har ordnat eget tillfälligt boende. I gruppen ingår också medborgare från andra länder, men det finns också ett mörkertal.
Även om du har ordnat boende kan du hamna i en situation, då du bokstavligen inte har tak över huvudet – utan att du är hemlös eller luffare. Det är t.ex. när du som villaägare ska ha lagt om taket för att det blivit gammalt, eller när det är tvunget att lägga nytt tak på grund av skada eller brand. Det första du då gör är att leta på Gula sidorna efter en takläggare i Stockholm, om du bor där förstås. Annars väljer du så klart den egna orten. Takarbete är nämligen något du behöver hjälp med, främst med tanke på säkerheten. Du kan också få proffsig vägledning när det gäller lämpligt material till huset. Eftersom du som privatperson kan utnyttja ROT-avdraget, så får du dessutom en betydlig ”rabatt” på arbetet.