Varför blir du inte it-konsult?

02 maj 2019 Leif Ericson

editorial

Finns det någon anledning att bli it-konsult? Ja, den frågan är det många som ställer. En av anledningarna till det kan vara att det finns en hel del vitsar och roliga historier om konsulter, exempelvis:
– Det här var en knepig organisationsfråga.
– Ja, ska vi tillkalla en konsult eller ska vi trassla till det själva?

Skulle man sedan kombinera ordet konsult med it, så blir det inte bättre, framför allt för att begreppet it är svårt att definiera. Men det finns en hel del orsaker till att satsa på att bli it-konsult. Som bas är det smart att skaffa en universitets- eller högskoleutbildning på 180 poäng, alltså tre års läsning på heltid. Du kan också välja ett ingenjörsprogram med inriktning på data och it, eller skaffa en datavetenskaplig utbildning. Men det är också klokt att läsa teknik, beteendevetenskap och samhällsvetenskap. Ju bredare din utbildning är, desto lättare blir det att hänga med i utvecklingen.

Lätt att få jobb

Hur är det med möjligheten att få jobb efter alla dessa läsår? Utsikterna är tämligen ljusa, och statistik från branschen pekar på att antalet anställda it-konsulter har ökat med cirka 10 procent per år de senaste åren. Även om du som konsult har en fast arbetsgivare, så föregår stora delar av din insats på andra företag. En konsult är ju en rådgivare, och efterfrågan på externa rådgivare är stor.

Ett företag i branschen (http://iteration.se/) anser att det av it-konsulten krävs kompetens, idoghet, lyhördhet, nyfikenhet, professionalitet, samarbetsförmåga och långsiktigt tänkande. Andra företag tipsar om, att du för att trivas med jobbet ska klara förändringar, tycka om att träffa nya människor och vara villig att ingå i ett team. Du ska kunna lyssna och förstå samt föreslå förändringar – det är ju därför du har kallats in. Det krävs därför att du är en bra agitator och har mod att framföra dina åsikter. Det är ju inte säkert att dina förslag är så populära. För att få många utmanande uppdrag är det en fördel att du har specialiserat dig inom ett visst område. Allt fler kunder efterfrågar ju specialister.

Stort arbetsområde

När ditt uppdrag är slut, vanligen efter sex-åtta månader, sänds du ofta vidare till en annan kund. Du kan nämligen inte räkna med att direkt komma tillbaka till ”huvudkontoret”. En konsekvens av detta är att du får räkna med att ha ett stort geografiskt arbetsområde och många mil på vägarna.

Kan man tjäna pengar som it-konsult? Svaret är ett stort, rungande JA. Ju smidigare och mer specialiserad du är, desto fler uppdrag kommer du att få. Och ofta är det så, att det är antalet lyckosamma uppdrag som bestämmer hur välfyllt lönekuvertet blir. Lönestatistik visar att medellönen ligger runt 35 000 kr för en fast anställd konsult, plus tillägg för specialistkompetens, pension etc.

 

Fler nyheter

11 januari 2024

Renovera trappsteg