Vattenanalys och vattenfilter
De allra flesta av oss ser rent vatten som en självklarhet. Men ibland är det inte så enkelt. Inte ens här i Sverige. Bor du i hus med egen brunn? Då rekommenderar Livsmedelsverket att du testar ditt vatten vart tredje år. Detta är speciellt viktigt om du har små barn i hushållet. Att lukta och smaka räcker nämligen inte för att avgöra om vattnet är drickbart.
Analys av kemiska och mikrobiologiska parametrar
Vid en vanlig provtagning rekommenderar Livsmedelsverket att både mikrobiologiska och kemiska parametrar analyseras. Laboratoriet bör med andra ord analysera vattnet och kontrollera om det innehåller E.coli, koliforma bakterier samt hur många mikroorganismer vattnet innehåller vid 22°C. I laboratoriet bör också vattnets PH-värde kontrolleras samt om vattnet innehåller några metaller eller kemiska ämnen.
Har du få ett provsvar som visar att du har dåligt dricksvatten? Då måste du så klart göra något åt det. Har du problem med den mikrobiologiska kvaliteten bör du ta reda på vad det beror på. Finns det t.ex ett avlopp i närheten som förorenar dricksvattnet? Är dricksvattnet dåligt bör man också se till att brunnens lock och övre delar är täta. Om de inte är täta kan t.ex ytligt vatten rinna in och förorena vattnet. I alla dessa händelser är det själva brunnen som behöver förbättras och åtgärdas.
Ibland behöver du ett vattenfilter
Vad behöver du göra om problemet är kemiska ämnen i dricksvattnet? Då kan det vara så att du behöver installera ett vattenfilter. Ta kontakt med en erfaren filterleverantör för att diskutera vilken typ av filter du behöver. Är du osäker på vilken leverantör du ska välja? Begär referenser av filterleverantören! Och glöm inte att kontrollera att ditt nya vattenfilter fungerar. Det gör du genom att ta ett nytt prov på dricksvatten en period efter att filtret har installerats.